nalini-bilder-44.jpg

Safari i Mikumi

 Mikumi är Tanzanias mest lättillgängliga park då den ligger nära den huvudväg som går mellan Tanzania och Zambia. Parken är en av de minsta och här finns inte lika många turister som i de flesta andra parkerna. Vissa delar påminner mycket om Serengeti och slättarena i parken kallas av den anledningen för ”Lilla Serengeti” även om det inte finns lika mycket djur i den här parken. Mikumi består av savann, trädsavann, sumpmark och Mkatafloden som är Mikumis livsnerv där många djur samlas för att äta gräs, dricka och jaga. Parken omges till viss del av berg och sluttningar. Tidiga mornar och sent på eftermiddagen är ljuset över parken fantastiskt.

Bland de djur man kan se i parken finns zebror, krokodiler, lejon, leopard, giraff, buffel och vårtsvin. Även den ovanliga afrikanska vildhunden finns att skåda här. Dessutom kan du hitta världen största antilop, elandantilopen, här. Området kring Mkatafloden är troligtvis den bästa och säkraste platsen för att se dessa stiliga djur. Floden har bildat grunda pooler där det finns stora mängder flodhästar och som turist kan man ofta se flodhästarna på nära avstånd. I områden med mycket akaciaskog ser du ofta elefanter beta och har du tur ser du lejon som ligger och spejar på de många termitstackarna. Det finns också ett antal observationstorn där man har bra sikt över djuren. Mikumi är också känt för sina ebony-träd och sina gigantiska baobabsträd.

Parken gränsar i söder till Selous som är Afrikas största naturreservat. Djuren brukar årligen migrera mellan de två olika parkerna. Vägen är av bra kvalitet och resan tar ca 5 timmar från Dar es Salaam.


Andra nationalparker i södra Tanzania