Om Tanzania

Tanzania är ett land med otroliga kontraster. Här finns Kilimanjaros snötäckta topp, lummiga djungler, vidsträckta savanner, myllrande städer och den tropiska ön Zanzibar som ligger vid den varma indiska oceanen. Människor här sägs vara bland de vänligaste i världen och landet är också ett av de tryggaste i Afrika. ”Hakuna Matata” är ledordet och snabbare är du tror dras du med i det lugna tempot där det sällan finns någon anledning till oro.


Historia

Tanzania är ett av de länder i världen som varit bebott allra längst. Man har hittat två miljoner år gamla människoskelett här och många forskare menar att det är härifrån vi har våra rötter. Tanzania har en lång historia och det strategiska läget gör att många har velat erövra landet. Portugal styrde landet på 1600-talet och sedan har det styrts av Oman, Tyskland och slutligen England innan det blev självständigt 1964, då Tanganyika gick samman med Zanzibar och bildade Tanzania. Tanzanias första president, Julius Nyerere, är något av en nationalhjälte och lyckades ena landet utan konflikter trots att det fanns 120 olika etniska grupper. Detta har bidragit till att nationen är en kulturrik plats, vilket man märker av tydligt i många delar av landet.

Zanzibar är en autonom del av Tanzania och väljer sin egen delstatspresident. Zanzibar var under mitten av 1800-talet navet i den östafrikanska slavhandeln och därifrån skeppades bl.a. slavar till länder runt Persiska viken. De officiella språken är engelska och swahili. Många i städerna kan engelska även om de kommunicerar med varandra på swahili. Idag är landet fortfarande fattigt med har en bra ekonomisk tillväxt. Nyligen infördes obligatorisk skolgång.

nalini-bilder-33.jpg

Klädsel

Under en safaritur är det bra att ha luftiga och tunna kläder på sig då det är varmt under dagarna. På kvällarna kan det dock bli kallt och finnas mycket mygg och därför är det bra att ha långarmade kläder och en tjockare tröja med sig. Undvik gärna svart och blått då de tsetseflugor som finns i vissa områden dras till de färgerna. Vissa insekter dras till starka färger så neutrala färger är att föredra. I städerna rekommenderas, av religiösa skäl, att ha kläder som täcker axlar och knän. På Zanzibar, där 90% av befolkningen är muslimer, är detta extra viktigt att tänka på om man går omkring i byarna.

nalini-bilder-94.jpg

Elektricitet

I Tanzania är strömstyrkan 240 volt och adapter krävs då eluttagen är annorlunda än våra. Strömavbrott är relativt vanliga och i vissa områden stängs elen av under vissa tidsperioder på dygnet. Det är därför att rekommendera att ha med powerbank och en ficklampa. Wi-fi finns på många restauranger i städerna och på de flesta hotell. Ute på savannen är det dock mer sällsynt.

nalini-bilder-40.jpg

Klimat

I och med att Tanzania ligger vid indiska oceanen är det tropisk värme året om. Landet ligger precis söder om ekvatorn, vilket gör att temperaturen varierar väldigt lite under året. Inåt landet är klimatet torrare och längs kusterna mer fuktigt. Det finns två tydliga regnperioder. Den första som kallas ”de långa regnen” äger rum från mitten/slutet av mars till slutet av maj. Under den här perioden kan det regna många dagar i sträck utan uppehåll. Den andra perioden som kallas ”de korta regnen” infaller vanligtvis i november till mitten på december. Under den här perioden kommer det kortare skurar, ofta på kvällar och nätter. Dagarna kan dock vara helt molnfria. De här perioderna kan variera lite från år till år. Att åka på safari under regnperioden, speciellt april-maj, är inte optimalt då framkomligheten i många parker är begränsad. Dessutom krävs det många gånger att man måste hålla fönster och tak stängda för att det inte ska regna in. Torrperioderna december-mars och juni-oktober är därför den bästa tiden för safari. Under den här perioden är det lättare att se djur då de ofta samlas vid vattenhålen.

nalini-bilder-21.jpg

Säkerhet

Tanzania är ett av de säkrare länderna i Afrika och brottslighet är relativt ovanligt. Men det är ändå värt att tänka på att befolkningen är fattig och av den anledningen bör man inte bära värdesaker öppet och synliga. De flesta boenden har en safety box där du kan förvara dina värdesaker. Om det är mörkt ute ska man inte gå själv i onödan utan hellre ta en taxi. Ute i safariparkerna är brott väldigt sällsynt.

nalini-bilder-36.jpg

Visum

För svenska medborgare krävs det ett turistvisum vid inresa. Visumet gäller i 90 dagar och gäller för både Zanzibar och Tanzanias fastland. Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter den planerade hemresedagen. Du kan välja att antingen skaffa ett visum före resan via Tanzanias ambassad i Stockholm eller på plats i Tanzania förutsatt att du flyger till Dar es Salaam, Kilimanjaro eller Zanzibar. Om du ansöker i förväg krävs det att du skickar in ditt pass samt en ifylld blankett som du hittar på ambassadens hemsida. Det smidigaste och också vanligaste är att resenärer ordnar visumet på plats. Blanketter delas oftast ut på flygplanet, men annars finns de att hämta vid visumdisken. Du betalar 50 dollar för visumet.

nalini-bilder-31.jpg

Vaccination

Det är viktigt att kontakta en vaccinationscentral i god tid före avresa för att rådgöra om vilka vaccinationer som behövs för resan. De vaccinationer som oftast rekommenderas är stelkramp, hepatit A och hepatit B. Dessutom är det bra att dricka dukoral innan resan. Det rekommenderas också att ta malariatabletter om du ska resa i fastlandet i Tanzania. Det finns också ett krav på att ha vaccination mot gula febern om du nyligen har varit i ett land där detta förekommer. Om så är fallet måste du visa upp ett vaccinationsintyg på detta som bevis.

nalini-bilder-30.jpg

Valuta

I Tanzania används huvudsakligen två valutor: USD och Tanzanisk Shilling (tsh). Shilling kan tas ut i bankomater och man kan växla från USD till shilling på lokala växlingskontor i städerna. I Tanzania gäller verkligen devisen ”cash is king” och man ska alltid ha kontanter med sig. Vissa ställen tar kort, men då mot en extra avgift. Det går bra att betala med USD, men oftast till en dålig växelkurs. Dollarsedlar som är tryckta 2006 eller senare tas inte alltid emot då växlingskurser är betydligt sämre med dessa. På Zanzibar är flygplatsen och Stonetown de enda ställen du med säkerhet kan ta ut pengar. Det är viktigt att tänka på att du inte kan växla tillbaks tanzaniska shillings i Sverige utan det måste göras på ett växlingskontor innan hemfärd.

nalini-bilder-42.jpg

Mat

Det tanzaniska köket består av en härlig blandning av kött, frukter och olika typer av kryddor. Det finns många exotiska fruktträd här och mango, papaya, passionsfrukt och banan är vanligt i traditionell matlagning. Dessa är också vanliga att pressa ner till färska juicer som du kan köpa överallt till hyfsat billiga priser. Fisk och skaldjur är vanligt då Tanzania ligger vid kusten. Vid festmåltider serveras vanligtvis get. Till maten serveras ofta chapati som är ett indiskt bröd. På Zanzibar växer många kryddor och Zanzibar går därför under namnet ”kryddön”. Vanilj, kanel, kardemumma och nejlika är några av kryddorna och de förekommer därför ofta i olika maträtter.

Vatten rekommenderas att dricka från flaska och finns att köpa på de flesta platser. Vill man ha en alkoholhaltig dryck är det vanligt med gin och tonic då det finns en populär lokal gin här, Konyagi, eller lokala öl som Safari eller Kilimanjaro. Kaffe odlas i Tanzania, men det är betydligt vanligare att dricka te.

nalini-bilder-8.jpg