nalini-bilder-118.jpg

Safari i Selous

Selous är Afrikas största naturreservat och är större än Danmark till ytan. Med sina 55.000 kvadratkilometer är det ett av världens största reservat. Precis som i de andra parkerna i södra delen av Tanzania är Selous betydligt mer outforskat än parkerna uppe i norr. Här kan du uppleva den afrikanska savannen lite mer ostört och se djur på nära håll utan att ha andra bilar i närheten. Den mäktiga floden Rufiji River med sina bifloder och sitt delta rinner genom parken och i floden lever både flodhästar och krokodiler. Även lokalbefolkningen bor här och använder bl.a. floden för att fiska och tvätta i.

Eftersom Selous inte är en nationalpark utan ett naturreservat, är området inte lika hårt reglerat som andra parker, vilket möjliggör för resenärer att åka off-road och inte endast hålla sig till de normala vägarna. Man kan också åka på båtsafari på Rufijifloden. Vanligtvis gör man detta kvällstid så att man samtidigt kan passa på att njuta av solnedgången. Selous är även en passande park för att göra en vandringssafari i, vilket innebär att man tillsammans med en guide och en ranger går en tur i det omkringliggande området. Oftast ser man inga stora djur under den här turen men det är en väldigt speciell känsla att ta sig runt till fots i reservatet. Vegetationen här är väldigt varierande med både täta snår, öppna slätter och akaciaklädda kullar. Detta gör reservatet unikt och det finns mer än 1200 olika växtarter här.

Selous är känt för sitt rika djurliv. Här finns en stor population av giraffer och du kan också se bland annat elefanter, lejon, bufflar, antiloper, geparder och zebror. Tyvärr har Selous haft stora problem med tjuvskytte. På 1980-talet fanns det ca 100.000 elefanter i området, men beståndet har minskat drastiskt och under 2000-talets början finns det endast 30.000-40.000 elefanter kvar. Samma sak gäller för spetsnoshörningarna där det på 80-talet fanns 3000 spetsnoshörningar varav endast 50 st finns kvar idag. Dessa lever långt in i reservatet och ses i princip aldrig på en safaritur.


Andra nationalparker i södra Tanzania