nalini-bilder-46.jpg

Safari i Udzungwa

 Udzungwa Mountains är en fantastiskt vacker nationalpark och lite av en bortglömd juvel dit många turister inte har hittat än. Bergskedjan kallas ibland ”The Galapagos Islands of Africa” eftersom den har en otrolig biologisk mångfald och är rik på inhemska arter. I Udzungwa finns stäpplandskap, betesmark, berg och tropisk regnskog. Bergskedjan är också en källa till vatten då det finns många vattenfall här omkring. Detta drar lokalbefolkningen nytta av både när det gäller fiske och odling.

Parken är som gjord för hikingturer i då det inte finns några vägar här utan den endast kan besökas till fots. Dessutom är den inte speciellt välbesökt. Nivån över havet varierar från 300 meter till 2800 meter, vilket gör det till en riktig naturupplevelse även om det bitvis kan vara brant. Det finns olika leder att välja mellan, men den populäraste är den stigen som leder upp till ”Sanje Waterfalls”. Vattenfallet är 170 meter högt och faller genom skogen ner till en dal nedanför. Utsikten från toppen är magnifik och man kan bada i vattenfallet om man vill svalka sig.

I Udzungwa finns det bl.a. lejon, bufflar, leoparder och elefanter, men de är extremt svåra att få syn på, så vill man se dessa ska man kombinera den här parken med en klassisk safari i antingen Selous eller Mikumi. Vägen mellan Mikumi och Udzungwa är relativt ny och det tar bara en timme att köra däremellan. Många apor rör sig runt bergskedjan och troligtvis kommer du att se Iringa Colobus Monkeys som inte finns någon annanstans i världen. Bergskedjan anses också av många som det bästa stället för fågelskådning i Tanzania och en del av fågelarterna här har nyligen blivit upptäckta. Några av dem kan du endast hitta här.


Andra nationalparker i södra Tanzania