Safari i Tarangire

Safari i Tarangire

Lena

"Vi var 10 personer som valde att campa under vår safari. Häftig upplevelse att vakna upp och höra hyenor i närheten. Vi fick med oss en fantastisk kock och gick nog upp några kilon"

Lena
Juni 2019

fakta

Tarangire nationalpark är i storlek ungefär som Blekinge. Ofta överskuggas Tarangire av de andra parkerna i norr som är mer kända och välbesökta, men kommer man hit under rätt period är det en fantastisk upplevelse. Tarangire har fått sitt namn efter Tarangirefloden som rinner genom parken. Floden är en samlingsplats för mängder av djur under torrperioden då detta är områdets enda vattenkälla.

fakta

djurliv

Under torrperioden i Tarangire, juli-november, är det en enorm koncentration av djur. Parken är mest känd för sina enorma elefantflockar. Beståndet uppgår till 3000 st och när det är torrperiod kan det kännas som att du ser elefanter vart du än ser. Ibland uppgår hjordarna tillhundratals. Vid floden samlas också många rovdjur som lejon och leoparder för att leta efter lämpliga byten. Under de korta regnen i slutet av november så sprids de flesta djur ut på savannen och många lämnar parken. En del av dem flyttar till Lake Manyara istället. Vanligtvis börjar de återvända i juni. Det går dock utmärkt att besöka parken även efter november då det fortfarande finns många djur kvar och landskapet är väldigt fint. Under regnperioden finns det massor av olika fågelarter i parken. I parken finns det bl.a. giraffer, bufflar, zebror, gnuer, lejon och leoparder. Geparder kan vara svåra att se här jämfört med andra parker då vegetationen här inte är optimal för dem att jaga i.

djurliv

natur

Miljön i Tarangire påminner lite om omgivningen i filmen”Jurassic Park”. Landskapet är väldigt kuperat med många grönskande kullar och palmer.I horisonten kan man se Ngorongoros bergstoppar och slätterna är täckta med gles akaciaskog. Karakteristiskt för Tarangire är de stora uråldriga Baobabträden som är gigantiska i storlek. Tanzanias högsta termitstackar finns också här. Inte sällan har överblivna sådana blivit tillhåll för mongoose-kolonier.

natur

upplev
"the big five"

lejon

LEJON

Lejonet är det enda kattdjur som lever och jagar i flock. I flocken är det främst lejonhonorna som jagar och hanarna som försvarar flocken och dess territorium. Deras rytande är mäktigt och hörs på 8 kilometers avstånd. Oftast består flocken av majoriteten honor. De föder upp sina ungar tillsammans och ungarna kan då få bröstmjölk av vilken hona som helst. Ett lejon kan äta upp till 40-50 kg kött per gång, vilket motsvarar ungefär 400 hamburgare.

buffel

Buffel

Buffeln är ett av Afrikas farligaste djur och kallas av många ”The black death”. De kan ibland t.o.m. döda lejon. De ser dåligt, men har exceptionellt bra luktsinne. En buffel kan vara oberäknelig, speciellt när den är ensam och skadad. Det sägs att de aldrig glömmer eller förlåter och vid många tillfällen har de gått till attack mot jägare som tidigare försökt döda dem. Detta har gjort att buffeln är det djur som dödar flest jägare. Detta beteende och det faktum att de har vassa horn gör att man inte har lyckats tämja dem.

elefant

Elefant

Elefanten är världens största landdjur och också ett av världens mest intelligenta djur. Den kan väga upptill 6 ton och är alltså tyngre än en bil. Elefanter är känslosamma och kan både gråta och skratta. De kan prata med varandra på ett par mils avstånd genom att stampa i marken och kan även känna lukten av vatten ända upp till 2 mil bort. Med snabeln kanen elefant plocka upp ett enda grässtrå, men också lyfta ett helt träd. En elefant är gravid i nästan 2 år.

noshörning

noshörning

Noshörningen har funnits i osannolika 60 miljoner år. Det fanns tidigare 30 noshörningsarter, men finns nu bara 5 stycken kvar. Man kanske inte kan tro det, men noshörningen är ett snabbt djur. Däremot är de dåliga på att simma och de har små ögon och ser väldigt dåligt. Som tur är har de inga naturliga fiender på savannen. Men många tjuvskyttar är ute efter deras horn. Hornet består av kraftigt tvinnat hår och används till försvar, men också till att gräva med. Om ett horn går av växer det ut igen.

leopard

leopard

Leoparder är smidiga och snabba och är inga sociala djur utan lever oftast ensamma. På dagarna ligger de ofta och vilar på en gren i ett träd och på natten eller gryningen jagar de. Deras syn i mörker är sju gånger bättre än en människas. De dödar sitt byte i blixtsnabba anfall. Leoparden är väldigt stark och för att lejon och hyenor inte ska stjäla bytet släpar de upp sina byten i ett träd. Deras fångst kan vara allt från en babian till en antilop.

Close Cookie Preference Manager
Cookieinställningar
Genom att klicka "Acceptera Alla Cookies" så godkänner du att vi lagrar cookies i din webbläsare. Du kan läsa mer om vår policy här.
Endast Nödvändiga (Alltid Aktiv)
Cookies som krävs för grundläggande funktionalitet av sajten.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.
cookieinställningar
stäng
Hej, vad kul att du vill kontakta oss!

Använd formuläret för att kontakta oss. Vill du hellre maila direkt kan du klicka här.

Du når oss även på telefon 076 - 55 55 404

Thank you! Your submission has been received!
Oj - något gick snett! Testa att skicka igen!