om tanzania

Tanzania är ett land med otroliga kontraster. Här finns Kilimanjaros snötäckta topp, lummiga djungler, vidsträckta savanner, myllrande städer och den tropiska ön Zanzibar som ligger vid den varma indiska oceanen. Människor här sägs vara bland de vänligaste i världen och landet är också ett av de tryggaste i Afrika. ”Hakuna Matata” är ledordet och snabbare än du tror dras du med i det lugna tempot där det sällan finns någon anledning till oro.

pergamentsrullar

kort om tanzanias Historia

Tanzania är ett av de länder i världen som varit bebott allra längst. Man har hittat två miljoner år gamla människoskelett här och många forskare menar att det är här vi har våra rötter. Tanzania har en lång historia och det strategiska läget gör att många har velat erövra landet.

Portugal styrde landet på 1600-talet och sedan har det styrts av Oman, Tyskland och slutligen England innan det blev självständigt 1964, då Tanganyika gick samman med Zanzibar och bildade Tanzania. Tanzanias första president, Julius Nyerere, är något av en nationalhjälte och lyckades ena landet utan konflikter trots att det fanns 120 olika etniska grupper. Detta har bidragit till att nationen är en kulturrik plats, vilket man märker av tydligt i många delar av landet.

Zanzibar är en autonom del av Tanzania och väljer sin egen delstatspresident. Zanzibar var under mitten av 1800-talet navet i den östafrikanska slavhandeln och därifrån skeppades bl.a. slavar till länder runt Persiska viken. De officiella språken är engelska och swahili. Många i städerna kan engelska även om de kommunicerar med varandra på swahili. Idag är landet fortfarande fattigt med har en bra ekonomisk tillväxt. Nyligen infördes obligatorisk skolgång.

lokalbefolkning tanzania
klädsel

Vad ska man ha för kläder på en safari?

Under en safaritur är det bra att ha luftiga och tunna kläder på sig då det är varmt under dagarna. På kvällarna kan det dock bli kallt och finnas mycket mygg och därför är det bra att ha täckande kläder och en tjockare tröja med sig.

Undvik gärna svart och blått då de tsetseflugor som finns i vissa områden dras till de färgerna. Vissa insekter dras till starka färger så neutrala färger är att föredra. I städerna rekommenderas, av religiösa skäl, att ha kläder som täcker axlar och knän. På Zanzibar, där 90% av befolkningen är muslimer, är detta extra viktigt att tänka på om man går omkring i byarna.

klädsel tanzania
blixt

vilka eluttag är det?

I Tanzania är strömstyrkan 240 volt och adapter krävs då eluttagen är annorlunda än våra. Strömavbrott är relativt vanliga och i vissa områden stängs elen av under vissa tidsperioder på dygnet. Vi rekommenderar därför att du har med en powerbank och en ficklampa. Wi-fi finns på många restauranger i städerna och på de flesta hotell. Ute på savannen är det dock mer sällsynt.

väder & klimat

vad är det för klimat i tanzania?

I och med att Tanzania ligger vid indiska oceanen är det tropisk värme året om. Landet ligger precis söder om ekvatorn, vilket gör att temperaturen varierar väldigt lite under året. Inåt landet är klimatet torrare och längs kusterna mer fuktigt. Det finns två tydliga regnperioder. Den första som kallas ”de långa regnen” äger rum från mitten/slutet av mars till slutet av maj.

Under den här perioden kan det regna många dagar i sträck utan uppehåll. Den andra perioden som kallas ”de korta regnen” infaller vanligtvis från november till mitten på december. Under den här perioden kommer det kortare skurar, ofta på kvällar och nätter. Dagarna kan dock vara helt molnfria. De här perioderna kan variera lite från år till år. Att åka på safari under regnperioden, speciellt april-maj, är inte optimalt då framkomligheten i många parker är begränsad.

Dessutom krävs det många gånger att man måste hålla fönster och tak stängda för att det inte ska regna in. Torrperioderna december-mars och juni-oktober är därför den bästa tiden för safari. Under den här perioden är det lättare att se djur då de ofta samlas vid vattenhålen.

resa tryggt

Är tanzania ett säkert land?

Tanzania är ett av de säkrare länderna i Afrika och brottslighet är relativt ovanligt. Men det är ändå värt att tänka på att befolkningen är fattig och av den anledningen bör man inte bära värdesaker öppet och synliga. De flesta boenden har en safety box där du kan förvara dina värdesaker. När det är mörkt ute ska man inte gå själv i onödan utan hellre ta en taxi. Ute i safariparkerna är brott väldigt sällsynt.

visum tanzania

behöver man visum i tanzania?

För svenska medborgare krävs det ett turistvisum vid inresa. Visumet gäller i 90 dagar och gäller för både Zanzibar och Tanzanias fastland. Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter den planerade hemresedagen.

Du kan välja att antingen skaffa ett visum före resan via Tanzanias ambassad eller på plats i Tanzania förutsatt att du flyger till Dar es Salaam, Kilimanjaro eller Zanzibar.

Om du vill ansöka i förväg kan du göra det via den här länken: Visum Tanzania

Väljer du att göra det på plats får du en visumblankett som du fyller i på flygplatsen. Du betalar 50 dollar för visumet.

vaccination afrika

vilka vaccinationer krävs i tanzania?

Det är viktigt att kontakta en vaccinationscentral i god tid före avresa för att rådgöra om vilka vaccinationer som behövs för resan. De vaccinationer som oftast rekommenderas är stelkramp, hepatit A och hepatit B. Dessutom kan man ta dukoral innan resan.

Det rekommenderas också att ta malariatabletter om du ska resa i fastlandet i Tanzania. Det finns också ett krav på att ha vaccination mot gula febern om du nyligen har varit i ett land där detta förekommer. Om så är fallet måste du visa upp ett vaccinationsintyg på detta som bevis.

valuta tanzania

vad har tanzania för valuta?

I Tanzania används huvudsakligen två valutor: USD och Tanzanisk Shilling (tsh). Shilling kan tas ut i bankomater och man kan växla från USD till shilling på lokala växlingskontor i städerna.

I Tanzania gäller verkligen devisen ”cash is king” och man ska alltid ha kontanter med sig. Vissa ställen tar kort, men då mot en extra avgift. Det går bra att betala med USD, men oftast till en dålig växelkurs. Dollarsedlar som är tryckta 2006 eller senare tas inte alltid emot då växlingskurser är betydligt sämre med dessa.

På Zanzibar är flygplatsen och Stonetown de enda ställen du med säkerhet kan ta ut pengar. Det är viktigt att tänka på att du inte kan växla tillbaks tanzaniska shillings i Sverige utan det måste göras på ett växlingskontor innan hemfärd.

handla lokalt tanzania

Vilken typ av mat äter man?

Det tanzaniska köket består av en härlig blandning av kött, frukter och olika typer av kryddor. Det finns många exotiska fruktträd här och mango, papaya, passionsfrukt och banan är vanligt i traditionell matlagning. Dessa är också vanliga att pressa ner till färska juicer som du kan köpa överallt till låga priser.

Fisk och skaldjur är vanligt då Tanzania ligger vid kusten. Vid festmåltider serveras vanligtvis get. Till maten serveras ofta chapati som är ett indiskt bröd. På Zanzibar växer många kryddor och Zanzibar går därför under namnet ”kryddön”. Vanilj, kanel, kardemumma och nejlika är några av kryddorna och de förekommer därför ofta i olika maträtter.

Vatten rekommenderas att dricka från flaska och finns att köpa på de flesta platser. Vill man ha en alkoholhaltig dryck är det vanligt med gin och tonic då det finns en populär lokal gin här, Konyagi, eller lokala öl som Safari eller Kilimanjaro. Kaffe odlas i Tanzania, men det är betydligt vanligare att dricka te.

safari i tanzania

Att åka på safari i Tanzania är en oslagbar upplevelse och det är troligtvis den bästa safaridestinationen i världen. Ni kommer garanterat att se mängder av olika djur och komma dem väldigt nära.

En safari i Tanzania bjuder på allt ifrån en ändlös savann med akaciaträd och stora betande hjordar av djur, men också till kuperade landskap med massajbyar, vattenhål med flodhästar och en krater med tusentals vilda djur.

I norra Tanzania har ni chans att se ”the big five”. Vi erbjuder en rad olika safarialternativ som passar för alla åldrar och för små och stora sällskap. Ni bor på noga utvalda boenden med bra läge och härlig atmosfär och kan välja mellan budget, standard och lyx.

Har ni egna önskemål om hur ni vill ha er safariresa så skräddarsyr vi resan för er. Oavsett vilken safariresa ni väljer kommer det att bli ett minne för livet!

en resenär
ett mangoträd

flyga till tanzania
=
mangoträd

Vi har satt upp ett eget miniprojekt där vi kommer att plantera mangoträd i norra regionen av Tanzania nära Arusha. För varje safariresenär kommer vi att plantera ett nytt mangoträd. Träden kommer att planteras två gånger per år.

upplev
"the big five"

På safari med Oss i Norra Tanzania har du chansen och se lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel. Även kallat “the big five”.

lejon

LEJON

Lejonet är det enda kattdjur som lever och jagar i flock. I flocken är det främst lejonhonorna som jagar och hanarna som försvarar flocken och dess territorium. Deras rytande är mäktigt och hörs på 8 kilometers avstånd. Oftast består flocken av majoriteten honor. De föder upp sina ungar tillsammans och ungarna kan då få bröstmjölk av vilken hona som helst. Ett lejon kan äta upp till 40-50 kg kött per gång, vilket motsvarar ungefär 400 hamburgare.

buffel

buffel

Buffeln är ett av Afrikas farligaste djur och kallas av många ”The black death”. De kan ibland t.o.m. döda lejon. De ser dåligt, men har exceptionellt bra luktsinne. En buffel kan vara oberäknelig, speciellt när den är ensam och skadad. Det sägs att de aldrig glömmer eller förlåter och vid många tillfällen har de gått till attack mot jägare som tidigare försökt döda dem. Detta har gjort att buffeln är det djur som dödar flest jägare. Detta beteende och det faktum att de har vassa horn gör att man inte har lyckats tämja dem.

elefant

Elefant

Elefanten är världens största landdjur och också ett av världens mest intelligenta djur. Den kan väga upptill 6 ton och är alltså tyngre än en bil. Elefanter är känslosamma och kan både gråta och skratta. De kan prata med varandra på ett par mils avstånd genom att stampa i marken och kan även känna lukten av vatten ända upp till 2 mil bort. Med snabeln kanen elefant plocka upp ett enda grässtrå, men också lyfta ett helt träd. En elefant är gravid i nästan 2 år.

noshörning

noshörning

Noshörningen har funnits i osannolika 60 miljoner år. Det fanns tidigare 30 noshörningsarter, men finns nu bara 5 stycken kvar. Man kanske inte kan tro det, men noshörningen är ett snabbt djur. Däremot är de dåliga på att simma och de har små ögon och ser väldigt dåligt. Som tur är har de inga naturliga fiender på savannen. Men många tjuvskyttar är ute efter deras horn. Hornet består av kraftigt tvinnat hår och används till försvar, men också till att gräva med. Om ett horn går av växer det ut igen.

leopard

leopard

Leoparder är smidiga och snabba och är inga sociala djur utan lever oftast ensamma. På dagarna ligger de ofta och vilar på en gren i ett träd och på natten eller gryningen jagar de. Deras syn i mörker är sju gånger bättre än en människas. De dödar sitt byte i blixtsnabba anfall. Leoparden är väldigt stark och för att lejon och hyenor inte ska stjäla bytet släpar de upp sina byten i ett träd. Deras fångst kan vara allt från en babian till en antilop.

Close Cookie Preference Manager
Cookieinställningar
Genom att klicka "Acceptera Alla Cookies" så godkänner du att vi lagrar cookies i din webbläsare. Du kan läsa mer om vår policy här.
Endast Nödvändiga (Alltid Aktiv)
Cookies som krävs för grundläggande funktionalitet av sajten.
Made by Flinch 77
Oops! Something went wrong while submitting the form.
cookieinställningar
stäng
Hej, vad kul att du vill kontakta oss!

Använd formuläret för att kontakta oss. Vill du hellre maila direkt kan du klicka här.

Du når oss även på telefon 076 - 55 55 404